Κρητική Διατροφή 0
Κρητική Διατροφή 1
Κρητική Διατροφή 2
Κρητική Διατροφή 3
Κρητική Διατροφή 4
Κρητική Διατροφή 5
Κρητική Διατροφή 6
Κρητική Διατροφή 7
Κρητική Διατροφή 8
Κρητική Διατροφή 9

Κρητική Διατροφή

Η κρητική διατροφή έχει τις ρίζες της στη Μινωική Κρήτη και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. Διασώθηκε και έφτασε έως τις μέρες μας μεταφερόμενη από γενιά σε γενιά χάρη στις νοικοκυρές των πόλεων και των χωριών της Κρήτης. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα ξένα πρότυπα γεύσης και μαγειρικής είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα, η κρητική κουζίνα διατηρεί την κυρίαρχη παρουσία της στα περισσότερα νοικοκυριά του νησιού.

Σε Διεθνές Συνέδριο για τη μεσογειακή διατροφή που πραγματοποιήθηκε το 2000 στο Λονδίνο, οι ειδικοί κατέληξαν από κοινού στο ότι ο όρος παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιείται για να καθορίσει τις διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν ορισμένες περιοχές της Μεσογείου στις αρχές της δεκαετίας του '60, όπως είναι η Κρήτη, ορισμένα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και η νότια Ιταλία, και περιλαμβάνει:

  • άφθονες φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, διάφορα είδη ψωμιού, δημητριακά, πατάτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους),
  • φρέσκα εποχιακά προϊόντα τοπικής παραγωγής,
  • φρέσκα φρούτα ως το συνηθισμένο καθημερινό επιδόρπιο και γλυκά που περιέχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα ή μέλι λίγες φορές την εβδομάδα,
  • ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών,
  • γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες,
  • ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες,
  • ένα έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα,
  • μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος,
  • μικρές έως μέτριες ποσότητες κρασιού, συνήθως με τα γεύματα.

Η περίφημη μελέτη των επτά χωρών, την οποία σχεδίασε ο Ancel Keys, όταν δημοσιεύτηκε το 1980 αποκάλυψε ότι το επίπεδο υγείας των Κρητικών ήταν το καλύτερο στον κόσμο. Οι καρκίνοι και τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν σπάνια, καθώς οι οφειλόμενοι σε αυτά θάνατοι ανέρχονταν σε μόνο 9 ανά 100.000 άτομα στην Κρήτη, έναντι 466 στη Φινλανδία. Το ελαιόλαδο ως κύριο συστατικό της Κρητικής διατροφής αποδείχθηκε η κύρια αιτία της εξαιρετικής ιατρικής εικόνας των Κρητικών και αναδείχθηκε στο μυστικό της μακροζωίας τους.  

Πιστοί, λοιπόν, στην Κρητική παράδοση παράγουμε όλα αυτά τα προϊόντα στα μποστάνια, στα χωράφια και στη φάρμα του Αρχοντικού Μανιάς, ενώ στη συνέχεια τα απολαμβάνουμε από κοινού με τους φιλοξενούμενούς μας όπως κάθε καλός οικοδεσπότης.